ANALITYKA ŚRODOWISKOWA I ŻYWNOŚCI
Czego się nauczę?
Analizy, analizy i jeszcze raz analizy. Nabędziesz wyjątkowej wiedzy dotyczącej zastosowania współczesnych metod analizy próbek środowiskowych i żywności z uwzględnieniem problemów ich walidacji oraz oceny jakości i poprawności uzyskiwanych wyników pomiarów.
Gdzie przyda się moja wiedza?
W laboratoriach analitycznych w wielu branżach, przedsiębiorstwach i instytucjach, gdzie potrzebna jest wiedza m.in. z zakresu:
- odpowiednich metod pobierania różnego rodzaju próbek i ich przygotowania do analizy określonymi metodami instrumentalnymi;
- metod i technik badawczych stosowanych w analityce składu, procesowej i strukturalnej;
- analizy śladowej, specjacyjnej i frakcjonowanej pierwiastków w próbkach o różnych matrycach (żywnościowe, biologiczne, farmaceutyczne, przemysłowe, środowiskowe);
- technologii zimnych plazm atmosferycznych w chemii i analizie środowiskowej i żywności,
- syntezy nanomateriałów i ich charakterystyki metodami spektrofotometrycznymi;
- metodologii opracowania i weryfikacji poprawności wyników uzyskiwanych przy użyciu różnych procedur i metod analitycznych.
chemia organiczna i medyczna
Studenci kończący specjalność posiadają rozszerzoną wiedzę i umiejętności z
zakresu współczesnych metod planowania oraz przeprowadzania syntezy, a także
analizowania własności związków organicznych. Wśród docelowych produktów
znajdują się zarówno związki małocząsteczkowe o specyficznych właściwościach jak
i makrocząsteczki, wliczając polimery syntetyczne i naturalne. Korzystanie z
literaturowych baz danych oraz metody modelowania pozwalają na jak najlepsze
zaplanowanie struktur w celu uzyskania produktów o pożądanych właściwościach,
np. farmaceutycznych.
Zdobyta wiedza i umiejętności uzupełniane są metodami
analizy składu mieszanin reakcyjnych, a także sposobami ustalania i wyznaczania
struktury metodami spektroskopowymi. Analiza przebiegu transformacji oraz
własności otrzymanych materiałów wspomagane są dodatkowo metodami chemii
obliczeniowej. W efekcie studenci uzyskują wiedzę niezbędną do samodzielnego
planowania i aplikacji w warunkach laboratoryjnych odnośnie:
a) odpowiedniego szlaku syntezy organicznej o zadanych właściwościach i
strukturze,
b) modyfikacji bloków budulcowych i gotowych makrocząsteczek,
c) doboru właściwej techniki analitycznej do badania i analizy składu mieszanin
reakcyjnych, ich oczyszczania i wydzielania właściwego produktu/materiału takie jak
metody chromatograficzne (GC, GC-MS, LC, HPLC, w tym HPLC na chiralnych
fazach stacjonarnych)
d) doboru odpowiedniej techniki spektroskopowej do ustalenia struktury otrzymanego
związku (MS (EI), HRMS (EI, ESI, ACPI), oraz NMR ( 1 H, 19 F, 31 P, 13 C NMR oraz APT),
z widmami korelacyjnymi włącznie (COSY, HSQC, HMBC, NOESY, ROESY),
e) technikami pracy w niskich temperaturach, w atmosferze beztlenowej i bezwodnej,
uwodornienia katalitycznego w reaktorze ciśnieniowym, pracy z automatycznymi
stacjami LC.
Co zyskałam na II stopniu? Pewność siebie, doświadczenie badawcze i usystematyzowanie wiedzy. Podczas konkursów, sympozjów i wyjazdów integracyjnych spotkałam też mnóstwo ludzi, którzy swoją przyszłość – jak ja – chcą związać z naukami chemicznymi.
Najlepszym doświadczeniem (poza głównym tokiem studiów) zdecydowanie była dla mnie praca w kole naukowym. Dała mi okazję do poznania studentów z innych kierunków, którym naprawdę zależy, są ambitni i chcą coś osiągnąć w nauce.
Wiem, że możliwość tzw. swobodnej pracy podczas badań pozwoliła mi przekonać się, jak wiele rzeczy może nie działać tak, jak się tego spodziewamy. Jednocześnie zmusiło mnie to do bieżącego rozwiązywania problemów. To doświadczenie niebywale przydaje się w mojej pracy.
Dołącz do nas
Zarejestruj się w systemie Internetowej Rekrutacji Kandydatów